Η άγρια πλευρά της Τύμφης - Compass Adventures | Trekking - Skiing - Mountain Bike | Activities Station Elati, Zagori

Η άγρια πλευρά της Τύμφης

Η άγρια πλευρά της Τύμφης εμφανίζεται από ένα μονοπάτι που είναι βασικό κομμάτι μεγάλων πεζοπορικών διασχίσεων στην ομώνημη οροσειρά , κομμάτι του Ο3, μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων στη χώρα μας. Ίσως από τα πιο «άγρια» και απομωνομένα μέρη της Ελλάδας, με τις τεράστιες ορθοπλαγιές, να δημιουργούν ένα σκληρό ανάγλυφο,  με κατολισθήθεις, χιονοστιβάδες και σημάδια φωτιάς από κεραυνούς.

Οι ενναλαγές του τοπίου, μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό πεζοπόρο με καταράκτες και δάση οξυάς να διαδέχονται τα τεράστια ευθητενή μαυρόπευκα, τα αθάνατα ρόμπολα και τα υπέροχα αλπικά λιβάδια με τις εντυπωσιακές κορυφές!

20180606 123858

Περπατώντας σε παραμυθένιο δάσος οξυάς

Μονοπάτι που κάποτε ήταν ζωντανό εξυπηρετούσε τους χωριανούς του Βρυσοχωρίου δίνοντας πρόσβαση στα χωράφια που καλλιεργούσαν γύρω από το χωριό και το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής. Το πάνω κομμάτι εξυπηρετούσε τους κτηνοτρόφους το καλοκαίρι που βγαίναν στα ψηλά, τροφοδοτώντας με τα άλογα και μουλάρια τις στάνες που ήταν στα λιβάδια (στάνη Κάτσανου,  το πρώτο σιάδι κάτω από τις κορυφές.)

20180606 140417

«Στάνη Κάτσανου» και αλπικά λιβάδια, κάτω από τις ορθοπλαγιές.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Βρυσοχώρι, από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Ζαγορίου, και ανηφορίζει από τη πολύ όμορφη βρύση δίπλα από το ποτάμι που διασχίζει το χωριό. Η πρώτη στάση στην Αγιά Παρασκευή, και η συνέχεια γίνεται σε μονοπάτι με πυκνή βλαστηση. Η ανηφόρα ξεκινάει περνώντας δύο όμορφα ρέματα, σε πευκοδάσος, χαρακτηριστικό της περιοχής. Η μεγάλη τραβέρσα ξεκινάει μόλις βγούμε στον χωματόδρομο, και συνεχίζει στο μονοπάτι με πρώτη στάση την εντυπωσιακή Νεραιδόβρυση, όνομα και πράγμα, καθώς το νερό βγαίνει από μία μικρή τρυπούλα στο βράχο! Αυτή είναι και η τελευταία μας πηγή. Στη συνέχεια διασχίζουμε πολλά ρέματα, βλέποντας την οργή του χειμώνα. Πολλά έχουν σκαφτεί ή γεμίσει πέτρες και μπάζα από κατολισθήσεις ή χιονοστιβάδες!

20180606 123457

Βραχόκηπος από ramonda servica, ενδημικό είδος τη Βαλκανικής χερσονήσου

Στο τέλος της τραβέρσας, έχουμε την πρώτη θέα στις κορυφές, και ξεκινάει ο γολγοθάς της Γκουστέρας, μια δυνατή ανηφόρα περίπου μιάμισης ώρας. Στόχος μας τα λιβάδια στη στάνη Κάτσανου, όπου ένας πραγματικός ανθόκηπος μας περιμένει, από βότανα,  αλπικά λουλούδια, μέχρι και λίγα αγριόγιδα να παίζουν στις τελευταίες χιονουρες. Από εκεί κάποιος έχει τη δυνατότητα να πάει στο Σκαμνέλι, Τσεπέλοβο, Αστράκα (καταφύγιο), Κόνιτσα, ένας πραγματικός κόμβος μονοπατιών για τις πιο εντυπωσιακές διασχίσεις της Βόρειας Πίνδου.

Η επισκεψιμότητα στο μονοπάτι είναι μικρή και θέλει αρκετή δουλειά για να φτιαχτεί, καθώς σε πολλά σημεία είτε έχει πέσει είτε έχει κλείσει από τη βλαστηση. Πάντως είναι μια διαδρομή που συνδιάζει τα πάντα από ορεινά τοπία και αξίζει μιας επίσκεψης! Η σήμανση του είναι καλή και συντηρήθηκε από την τελευταία επίσκεψη μας στις 10 Ιούνη του 2018.

20180606 155755

Καταράκτες και γεμάτα ρέματα θα διασχίσει όποιος διαλέξει αυτή τη διαδρομή!

 

compass - Author