ΑΡΘΡΑ/ΝΕΑ

Ορειβατικό σκι στη Βόρεια Πίνδο

Θυμάμαι πιτσιρικάς όταν με πήγαιναν οι γονείς μου στο Σέλι, στεναχωριόμουν γιατί έλιωναν τα χιόνια και τελείωνε η σαιζόν.. Ο πατέρας μου με ανέβαζε λίγο ψηλότερα από τα λιφτ και πηγαίναμε βόλτες εκτός πίστας, φεύγοντας μακριά από τα λιφτ σε φοβερές πλαγιές!!

Ετσι κι εγώ συνεχίζοντας αυτή τη τρέλα, το πήγα λίγο πιο μακριά.. Με τα ορειβατικά σκι μπορείς να πας σε βουνά και να κατέβεις πλαγιές που δεν πίστευες ποτέ ότι υπάρχουν! Ειδικά την Άνοιξη, από μέσα Μάρτη, μέχρι και τέλη Απρίλη, τα βουνά ησυχάζουν από τις πολλές κακοκαιρίες και το χιόνι είναι παντού σαν πατημένη πίστα χιονοδρομικού!! Αυτά βέβαια τις πρωινές ώρες!

Ιδανικός τόπος για όλα αυτά είναι τα βουνά της Βόρειας Πίνδου! Με ένα σύνολο ψηλών βουνών, που δέχονται τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού στην Ελλάδα, δίνουν τη δυνατότητα στους λάτρεις του σκι & του SB (snowboard, splitboard), να γλυστράνε σε πλαγιές που κρατάνε χιόνι μέχρι και το Μάϊο!!!

Οι υποδομές υπάρχουν και είναι αρκετές ξεκινώντας από την “πολιτισμένη” Βασιλίτσα, που τα χιόνια της κρατάνε ως αργά τον Απρίλη και φτάνοντας στον Γράμμο, τον Σμόλικα και φυσικά την Τύμφη, όπου αν κάποιος έχει όρεξη μπορεί να τσουλήσει και τον Ιούνιο!

Βασιλίτσα

IMG_2787Φυσικά ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτεί ο κάθε χιονοδρόμος! Τα λιφτ δίνουν πρόσβαση σε πολύ ωραίες πλαγιές με κλήσεις απότομες ή ομαλές, με δέντρα ή χωρίς. Το ΧΚ είναι έτσι «απλωμένο» και όταν δουλεύουν όλα τα λιφτ, δίνουν πρόσβαση σε τεραίν το οποίο είναι πραγματικά τεράστιο για τα Ελληνικά δεδομένα, σε ότι αφορά το «sidecountry» δηλ. το εκτός πίστας γύρω από τα λιφτ και με τη βοήθεια τους.

Με αφετηρία το καταφύγιο, V1850, όπου μπορείτε να έχετε τη διαμονή σας, απλά έχετε την επιλογή είτε να βάλετε φώκιες και να ανηφορήσετε ή να κουμπώσετε τις δέστρες σας και να κατηφορήσετε σε απάτητες πλαγιές στο δάσος!!

Η σαιζόν για το χιονοδρομικό κρατάει συνήθως μέχρι μέσα Απρίλη, αλλά με φώκιες μέχρι τέλη του Απρίλη!

Διαδρομές εκτός πίστας με οδηγό-συνοδό οργανώνεi η Compass Adventures Snow Sports Station στη Βασιλίτσα!

Σμόλικας

smolikas2007eΤο ψηλότερο βουνό της Πίνδου και δεύτερο της Ελλάδας, είναι προσβάσιμο από πολλές μεριές και είναι πολύ κοντά στο ΧΚ Βασιλίτσας. Η πιο κοντινή πρόσβαση για τις ψηλές κορυφές του είναι από το Ρωμιό, κοντά στη Σαμαρίνα, υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος και φυσικά το σκι στις πλαγιές του είναι πραγματική απόλαυση, αλλά και οι σούβλες στο χωριό ακόμα μεγαλύτερη!! Η άλλη εναλλακτική είναι από τους Πάδες ή το Παλιοσέλι, όπου υπάρχει αλλά δυστυχώς δεν ανοίγει χειμώνα το ορειβατικό καταφύγιο. Από εδώ αν κάποιος ανέβει τους χωματόδρομους, μπορεί να προσεγγίσει αρκετά γρήγορα ακόμα και την ψηλότερη κορυφή που είναι φανταστική για κατάβαση. Αξίζει βέβαια να επισκεφτούμε για φαγητό στους Πάδες τον Ανάσα και τον οντά του!!

Οργανωμένες εκδρομές ορ. σκι η SB στο Σμόλικα διοργανώνει και η Compass Adventures.

Το Σμόλικα μπορεί κανείς να τον επισκέφτεί κάνοντας διανυκτέρευση και στη Βασιλίτσα στο V1850 στους Πάδες στον ξενώνα Munti Smolikas ή και στη Σαμαρίνα.

Καταβάσεις μπορούν να γίνουν εώς και τις πρώτες μέρες του Μάη!!

Γράμμος

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εδώ τα λόγια περιττεύουν… Ένα από τα πιο άγρια και όμορφα βουνά της Ελλάδος! Οι πλαγιές και οι επιλογές ανάβασης στο Γράμμο είναι πολλές! Εμείς προτείνουμε και οργανώνουμε τα εξής προγράμματα.

Για μονοήμερη εκδρομή η καλύτερη επιλογή είναι ανάβαση από Πληκάτι μέχρι τη κορυφή 2520 και κατάβαση από το ίδιο σημείο. Ιδανικό μέρος και για φαγητό και για διανυκτέρευση είναι το Αγριολούλουδο του Γράμμου!

Η διήμερη διάσχιση είναι πολύ ενδιαφέρον! Ξεκινάμε από το ψηλότερο χωριό της χώρας, την Αετομηλίτσα, ανεβαίνοντας την κορυφή Κιάφα στα 2200 περίπου. Η κατάβαση μας προς το χωριό Γράμμοστα όπου διανυκτερεύουμε στο καταπληκτικό Grammos Lodge. Την επόμενη μέρα οι επιλογές είναι πολλές και αποφασίζουμε επί τόπου! Σκοπός μας είναι να γυρίσουμε πίσω στην Αετομηλίτσα!!

Οργανωμένες εκδρομές ορ. σκι η SB στο Γράμμο  διοργανώνει και η Compass Adventures.

Και εδώ το σκι κρατά μέχρι και τις πρώτες μέρες του Μάη!

Τύμφη

DSC01863Φυσικά δεν μπορεί να λείψει και η Τύμφη από την παρέα! Αυτό το βουνό είναι μοναδικό στην Ελλάδα! Επιβλητικά τοπία, φαράγγια, γκρεμοί, αλλά και τα γραφικά Ζαγοροχώρια! Η πιο κλασσικές διαδρομές γίνονται από το Μικρό Πάπιγκο, με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Αστράκας. Από εκεί, υπάρχουν πολλές και όμορφες διασχίσεις και επιλογές για όλους, με εύκολες τον Πλόσκο, τη Γκαμήλα Ι και ΙΙ, καθώς και μεγάλες διασχίσεις για Καρτερό και Βρυσοχώρι ή για Τσεπέλοβο. Είναι ένα βουνό με μοναδικό ανάγλυφο προσφέροντας καταβάσεις και αναβάσεις για όλα τα γούστα! Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές σχολές χειμερινού βουνού αλλά και ορειβατικού σκι, διαλέγουν το βουνό μαζί με τους άλλους δύο «γίγαντες», Όλυμπο και Βαρδούσια!

Ξενώνες για διαμονή υπάρχουν αρκετοί στα χωριά.

Στο καταφύγιο της Αστράκας μετά από συννενόηση.

Οργανωμένες εκδρομές ορ. σκι η SB στην Τύμφη  διοργανώνει και η Compass Adventures.

Σε πολλά βορεινά κομμάτια του βουνού γίνεται σκι μέχρι και τον Ιούνιο!!!

Κάθε χρόνο η Compass Adventures, διοργανώνει τη μοναδική εβδομαδιαία διάσχιση Βόρειας Πίνδου με ορειβατικά σκι που περιλαμβάνει όλα τα βουνά που προαναφέραμε. Με τη συνοδεία πιστοποιημένου οδηγού βουνού, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και την εμπειρία μας πηγαίνουμε να απολαύσουμε τα πιο απομονωμένα και όμορφα βουνά της Ελλάδας! Για περισσότερα επικοινωνήστε στο info@compassadventures.gr

compass - Author