ΑΡΘΡΑ/ΝΕΑ

Στα «κρυφά» του Σμόλικα

Ο Νοέμβριος, μας εξέπληξε με τις πραγματικά καταπληκτικές μέρες του… Έτσι αφού η σαιζόν μας και η πολύ φούρια τέλειωσε, είπαμε να κάνουμε και κάτι για εμάς. Μαζευτήκαμε λοιπόν, το team της Compass Adventures, με Αποστόλη και Δάφνη, να δούμε μια διαδρομή στο Σμόλικα, από τη βορεινή του πλευρά το γνωστό Βαθύλακκο.

Το ραντεβού λοιπόν πρωί πρωί, στη Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο). Το μονοπάτι ξεκινάει από τη νεροτριβή που βρίσκεται έξω από το χωριό στο δρόμο που πάει για Σαμαρίνα. Αυτό που μας εξέπληξε είναι ότι είναι «γαζομένο» με ταμπελάκια! Πολύ καλή σήμανση που αργότερα μάθαμε ότι είχε γίνει από τους χωριανούς! Το μονοπάτι αρκετά καλογραμμένο στην αρχή του, πηγαίνει μέσα σε όμορφο δάσος από μαυρόπευκα και δίπλα στο ρέμα που έχει συνεχή ροή όλο το χρόνο. Όσο ανηφορίζαμε, ομαλά, πήραμε την καλοκαιρινή διαδρομή, η οποία διασχίζει το ρέμα (πραγμα που την Άνοιξη φαντάζει αδύνατο) και βγήκαμε σε ένα αρκετά παλιό χωματόδρομο, ο οποίος ανοίχτηκε για την κατασκευή δεξαμενών νερού για την ύδρευση του χωριού.

IMG_3479Αφού περπατήσαμε και τον δρόμο, το ρέμα πλέον δεν έχει νερό, αλλά έχουμε φτάσει στη ζώνη που καταλήγουν όλες οι χιονοστοιβάδες που αδειάζουν από τις γύρω απότομες πλαγιές το χειμώνα. Το θέαμα εντυπωσιακό, καθώς βλέπουμε τεράστια ρόμπολα κατεστραμένα, κάτι που εντυπωσιάζει τον καθένα μας, σκεφτόμενοι τη δύναμη που έχει αυτό το φαινόμενο. 

Λόγω των χιονοστοιβάδων, το μονοπάτι έχει καταστραφεί και περπατάμε βάση της όποιας σήμανσης υπάρχει ακόμα πάνω στα δέντρα. Ένα αμφιθέατρο ορθοπλαγιών με παγωμένους καταράκτες εμφανίζεται μπροστά μας. Σε λίγο πιστεύουμε ότι θα δούμε και την κορυφή. Κάποια δύσκολα σημεία μας προβληματίζουν αλλά συνεχίζουμε. Αφού φτάσαμε κάτω από τον Σμόλικα, έχουμε να επιλέξουμε από που θα ανέβουμε. Πιο εύκολο φαίνεται από τα δεξιά (βορινή) την οποία και επιλέξαμε. 

IMG_3498Μετά από 1.30 ώρα περίπου δύσκολης πεζοπορίας, καταλήξαμε 100 μέτρα πριν την κορυφή, αλλά δεν υπολογίσαμε το γκρεμό που υπάρχει σε αυτή τη πλευρά… Έτσι η επιστροφή έγινε ξανά από το ίδιο μονοπάτι.

Συμπέρασμα: Πολύ όμορφη και άγρια διαδρομή, σε μια περιοχή που δεν είναι συχνά επισκέψιμη από πεζοπόρους. Εμείς την αξιολογίσαμε σαν ιδανική για ορειβατικό σκι, καθώς έχει σχετικά γρήγορη πρόσβαση στις κορυφές, ενώ όντας βορινού προσανατολισμού, κρατάει χιόνι μέχρι πολύ αργά την Άνοιξη! Μόνο προσοχή τις χιονοστοιβάδες. Θα μας ξαναδείτε λοιπόν τότε, για ορειβατικό σκι!

IMG_3486

compass - Author