Πολλοί το σκέφτονται κάπως έτσι! Βέβαια βλέποντας έναν χιονοδρόμο να κατεβαίνει με στυλ και χάρη νομίζουμε ότι είναι πολύ απλό.. Το σκι είναι ένα πολύ τεχνικό άθλημα, και υπάρχουν πολλοί παράμετροι που καθορίζουν το αν θα κατέβουμε, σωστά, ξεκούραστα μια πίστα. Πρώτο από όλα ο εξοπλισμός, είναι κάτι ασυνήθιστο, οι μπότες σκληρές, τα σανίδια μεγάλα και δύσχρηστα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πολλά μυστικά του σκι μπορούν να σας φανερωθούν κάνοντας ένα μάθημα σκι, κάνοντας τη ζωή σας στις πίστες πιο απολαυστική!

Η δουλειά λοιπόν του δασκάλου είναι να σας δώσει να καταλάβετε πως τα χρησιμοποιούμε ειδικά στα πρώτα σας βήματα, τα οποία είναι τα πιο σημαντικά! Μαθαίνοντας μόνοι το σίγουρο είναι ότι μαθαίνουμε λάθος, (λάθη που δύσκολα θα διορθωθούν πιο μετά) και πάντα υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από λάθος κινήσεις.
Το κόστος για ένα ιδιαίτερο μάθημα ίσως να είναι ακριβό, αλλά για κάποιον που είναι αποφασισμένος να μάθει είναι μια καλή «επένδυση» για να μην υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Στη σχολή μας βέβαια υπάρχει η δυνατότητα για πιο οικονομικά πακέτα στα οποία μπορείτε να συμετέχετε με φίλους ή τη παρέα σας!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Προσοχή!! Να ζητάτε πιστοποιημένους δασκάλους ή προπονητές χιονοδρομίας γιατί μόνο αυτοί μπορούν να σας δείξουν σωστά και μεθοδικά ότι χρειάζεται ένας αρχάριος!

Γιατί να πάρω οδηγό αφού το μονοπάτι είναι εύκολο…

Ο συνοδός μιας πεζοπορίας δεν είναι μόνο μαζί σας για να σας δείξει το μονοπάτι, αλλά να σας «ξεναγήσει» και να εξηγήσει τις παραδόσεις και ιστορίες του τόπου! Μικρά μυστικά που ίσως να μην τα παρατηρήσει κανείς όταν δεν τα ξέρει. Περιγραφές για φυτά και λουλούδια ή γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι μοναδικά, ειδικά στην περιοχή του Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο συνοδός – οδηγός Βουνού έχει εκπαιδευτεί και για να σας περάσει με ασφάλεια, ξέρει τις διαδικασίες σε περίπτωση ατυχήματος, έχει γνώσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε σε οποιοδήποτε τεραίν και πώς να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση.

Γενικά ο πιστοποιημένος και σωστός επαγγελματίας θα σας δώσει τα φώτα του για τη περιοχή, ώστε να μην προσπεράσετε απλά τον τόπο αλλά να τον ζήσετε…

Μη διστάστε λοιπόν, δεν είναι ντροπή, κάντε τις διακοπές σας στο βουνό ευκολία και διασκέδαση και οχι ταλαιπωρία!

IMG_3387

Μάκης Λογιωτατίδης
Συνοδός Βουνού – Δάσκαλος Σκι

Στο Βικάκι Ζαγορίου

Στη περιοχή του Ζαγορίου εκτός από τα όμορφα και κλασσικά μονοπάτια του Βίκου, της Δρακόλιμνης, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες επιλογές για πεζοπορία. Αμέτρητα παλιά μονοπάτια, άλλα ανοιχτά, κάποια άλλα κλειστά λόγω εγκατάλειψης..last-photos-079

Το Βικάκι ή Σέλατο, είναι ένα μικρό φαράγγι κοντά στα χωριά Τσεπέλοβο, Καπέσοβο και Κήπους. Εντυπωσιακό, αν και μικρότερο από τον μεγάλο Βίκο, μοιράζονται την ίδια κοίτη και γεωλογικά σχηματίζουν ένα φαράγγι.last-photos-073

Το στενό φαράγγι έχει μόνιμη ροή όλο το χρόνο, και οι τρόποι για να το προσεγγίσει κανείς είναι δύο. Είτε από το χωριό Τσεπέλοβο, κατεβαίνοντας το χωματόδρομο που ξεκινάει από το γήπεδο του χωριού ή από το μονοπάτι που περνάει από τον Αϊ Γιάννη το Ρογκοβό.13754509_1815740278658773_464502824291913372_n

Η πρώτη περίπτωση απαιτεί εξοπλισμό και σωστή οργάνωση. Θα αναφερθούμε σε άλλο αρθρο.Το μονοπάτι ξεκινάει από τον δρόμο που ενώνει τα χωριά Καπέσοβο και Τσεπέλοβο, όπου υπάρχει ταμπέλα από μια προσπάθεια σήμανσης μονοπατιών που είχε γίνει και ευτυχώς συντηρήθηκε το μονοπάτι.last-photos-052

Εντυπωσιακά κατηφορίζει στην κοίτη, όπου την διασχίζει σε ένα μικρό κομμάτι της, και ανηφορίζει σε δάσος προς το μονασήρι. Το μοναστήρι είναι ακόμα κλειστό λόγω συντήρησης. Το μονοπάτι συνεχίζει πάνω σε παλιό καλντερίμι, αλλα δυστηχώς το μονοπάτι έχει εγκαταλειφθεί και θέλει προσοχή. Η διαδρομή περνάει κάτω από μία εντυπωσιακή σκήτη, και καταλήγει πάλι στο στόμιο του φαραγγιού σε όμορφη οβίρα.

13686563_1815740235325444_5698582367023881385_nlast-photos-069

Όμορφη πεζοπορία 3ωρών περίπου, απλά πρέπει κάποιος να φροντίσει να έχει και δεύτερο αυτοκίνητο για να επιστρέψει στην αρχή της πεζοπορίας.