Η άγρια πλευρά της Τύμφης εμφανίζεται από ένα μονοπάτι που είναι βασικό κομμάτι μεγάλων πεζοπορικών διασχίσεων στην ομώνημη οροσειρά , κομμάτι του Ο3, μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων στη χώρα μας. Ίσως από τα πιο «άγρια» και απομωνομένα μέρη της Ελλάδας, με τις τεράστιες ορθοπλαγιές, να δημιουργούν ένα σκληρό ανάγλυφο,  με κατολισθήθεις, χιονοστιβάδες και σημάδια φωτιάς από κεραυνούς.

Οι ενναλαγές του τοπίου, μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό πεζοπόρο με καταράκτες και δάση οξυάς να διαδέχονται τα τεράστια ευθητενή μαυρόπευκα, τα αθάνατα ρόμπολα και τα υπέροχα αλπικά λιβάδια με τις εντυπωσιακές κορυφές!

20180606 123858

Περπατώντας σε παραμυθένιο δάσος οξυάς

Μονοπάτι που κάποτε ήταν ζωντανό εξυπηρετούσε τους χωριανούς του Βρυσοχωρίου δίνοντας πρόσβαση στα χωράφια που καλλιεργούσαν γύρω από το χωριό και το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής. Το πάνω κομμάτι εξυπηρετούσε τους κτηνοτρόφους το καλοκαίρι που βγαίναν στα ψηλά, τροφοδοτώντας με τα άλογα και μουλάρια τις στάνες που ήταν στα λιβάδια (στάνη Κάτσανου,  το πρώτο σιάδι κάτω από τις κορυφές.)

20180606 140417

«Στάνη Κάτσανου» και αλπικά λιβάδια, κάτω από τις ορθοπλαγιές.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Βρυσοχώρι, από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Ζαγορίου, και ανηφορίζει από τη πολύ όμορφη βρύση δίπλα από το ποτάμι που διασχίζει το χωριό. Η πρώτη στάση στην Αγιά Παρασκευή, και η συνέχεια γίνεται σε μονοπάτι με πυκνή βλαστηση. Η ανηφόρα ξεκινάει περνώντας δύο όμορφα ρέματα, σε πευκοδάσος, χαρακτηριστικό της περιοχής. Η μεγάλη τραβέρσα ξεκινάει μόλις βγούμε στον χωματόδρομο, και συνεχίζει στο μονοπάτι με πρώτη στάση την εντυπωσιακή Νεραιδόβρυση, όνομα και πράγμα, καθώς το νερό βγαίνει από μία μικρή τρυπούλα στο βράχο! Αυτή είναι και η τελευταία μας πηγή. Στη συνέχεια διασχίζουμε πολλά ρέματα, βλέποντας την οργή του χειμώνα. Πολλά έχουν σκαφτεί ή γεμίσει πέτρες και μπάζα από κατολισθήσεις ή χιονοστιβάδες!

20180606 123457

Βραχόκηπος από ramonda servica, ενδημικό είδος τη Βαλκανικής χερσονήσου

Στο τέλος της τραβέρσας, έχουμε την πρώτη θέα στις κορυφές, και ξεκινάει ο γολγοθάς της Γκουστέρας, μια δυνατή ανηφόρα περίπου μιάμισης ώρας. Στόχος μας τα λιβάδια στη στάνη Κάτσανου, όπου ένας πραγματικός ανθόκηπος μας περιμένει, από βότανα,  αλπικά λουλούδια, μέχρι και λίγα αγριόγιδα να παίζουν στις τελευταίες χιονουρες. Από εκεί κάποιος έχει τη δυνατότητα να πάει στο Σκαμνέλι, Τσεπέλοβο, Αστράκα (καταφύγιο), Κόνιτσα, ένας πραγματικός κόμβος μονοπατιών για τις πιο εντυπωσιακές διασχίσεις της Βόρειας Πίνδου.

Η επισκεψιμότητα στο μονοπάτι είναι μικρή και θέλει αρκετή δουλειά για να φτιαχτεί, καθώς σε πολλά σημεία είτε έχει πέσει είτε έχει κλείσει από τη βλαστηση. Πάντως είναι μια διαδρομή που συνδιάζει τα πάντα από ορεινά τοπία και αξίζει μιας επίσκεψης! Η σήμανση του είναι καλή και συντηρήθηκε από την τελευταία επίσκεψη μας στις 10 Ιούνη του 2018.

20180606 155755

Καταράκτες και γεμάτα ρέματα θα διασχίσει όποιος διαλέξει αυτή τη διαδρομή!

Η Βασιλίτσα, προορισμός για όλο το χρόνο.

pt I

Ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας βρίσκεται στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, και κατ΄επέκταση είναι το φυσικό «σύνορο» μεταξύ Ηπείρου και Μακεδονίας. Το υψόμετρο της κορυφής είναι 2249μ και το βουνό εκτείνεται σε περίπου 13.562 στρέματα. Η περιοχή που εντάσεται το βουνό είναι η βόρεια Πίνδος, και βρίσκεται ανάμεσα στον Σμόλικα (2637μ) και στη περιοχή της Βάλια Κάλντα.

Φθινοπωρινή ΒασιλίτσαΟι ψηλότερες κορυφές της Βασιλίτσας, το Φθινόπωρο

Στη Βασιλίτσα «φωλιάζουν» αρκετά Βλαχοχώρια, όπως η Σμίξη, Αβδέλα και Δίστρατο που είναι και το μοναδικό χωριό με μόνιμους κατοίκους.

Η ευρύτερη περιοχή της βόρειας Πίνδου, περιλαμβάνει πολλές γνωστές αλλά και άγνωστες ομορφιές που περιμένουν τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει όλες τις εποχές του χρόνου. Ο «άρχοντας» Σμόλικας με την πασίγνωστη Σαμαρίνα, η περιοχή του Όρλιακα με το χωριό Σπήλαιο, η Βάλια Κάλντα με τα χωριά της Βοβούσας, Περιβόλι και Αβδέλα και δεν ξεχνάμε το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας. Μια περιοχή που προσφέρει άπειρες συγκινήσεις και δραστηριότητες στη φύση, στα ποτάμια και στις κορυφές της!

Λίμνη ΔιστράτουΛουλουδόκηπος στη λίμνη της Βασιλίτσας

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναφερθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν στην περιοχή, ξεκινώντας από το αγαπημένο μας βουνό, αλλά καταλήγοντας στην ευρύτερη περιοχή η οποία είναι ένας «ξεχασμένος παράδεισος» για εναλακτικές δραστηριότητες!

Ανάβαση ΓομάραςΑνηφορίζοντας για την κορυφή της Γομάρας.

Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει καλύτερα στη περιοχή κατά τη γνώμη μας, είναι το ποδήλατο (είτε βουνού, είτε κούρσα), η πεζοπορία, (hiking/trekking) και φυσικά, χειμερινές δραστηριότητες όπως αλπικό Ski & Snowboard στο ΧΚ Βασιλίτσας, αλλά ορειβατικό σκι καθώς και πεζοπορικές διασχίσεις με χιονορακέτες. Με όλες αυτές τις δράσεις ασχολούμαστε αρκετά χρόνια τώρα στη περιοχή, και αυτές θα σας παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά. Την ευρύτερη περιοχή και από τη μεριά της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας, τη διασχίζουν κάποια από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, όπως ο Αώος και ο Αλιάκμονας, όπου γίνονται, καταβάσεις με ράφτινγκ αλλά και καγιάκ σε πολλούς από τους παραπόταμους τους.

Ποδήλατο στη ΒασιλίτσαΠοδήλατο βουνού, στο δρόμο για τη Βάλια Κίρνα

Πάμε λοιπόν,

Η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να την κάνει ο καθένας. Διαλέγουμε διαδρομές που να ταιριάζουν τη φυσική μας κατάσταση και έτσι έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πραγματικά ένα μέρος, τη φυσική του ομορφιά, την ιστορία του, τα χωριά του. Στη Βασιλίτσα, δυστυχώς πολλά μονοπάτια, έχουν καταστραφεί, κυρίως χαμηλά που ένωναν χωριά, αλλά στο ορεινό ανάγλυφο υπάρχουν πολλές επιλογές για λίγο πιο έμπειρους πεζοπόρους. Την περιοχή τη διασχίζει και το διεθνές μονοπάτι Ε6, το οποίο μπορει να το βρει κανείς σε 2 παρακλάδια του, ξεκινώντας από Σαμαρίνα μέχρι το Μέτσοβο, διασχίζοντας τη Βασιλίτσα και τη Βάλια Κάλντα.

Βάλια ΚάλνταΜπάνιο στο Αρκουδόρεμα στη Βάλια Κάλντα

Με κέντρο το ορεινό καταφύγιο της Βασιλίτσας μπορούν να γίνουν πολλές διαδρομές στα ψηλά του βουνού. Μερικές όμορφες επιλογές σας δίνουμε παρακάτω.

ΧΚ Βασιλίτσας – Αβδέλλα
Αυτό είναι ένα παρακλάδι του Ε6, και διασχίζει τη Βασιλίτσα με επιλογή είτε από την κορυφή, είτε ακολουθόντας το παλιό κτηνοτροφικό μονοπάτι. Η διαρκεια του είναι 5-6 ώρες και είναι διάσχιση, δηλ. πρέπει κάποιος να οργανώσει τη μεταφορά του για να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης.

Διστρατο – Κορυφή Βασιλίτσας – ΧΚ Βασιλίτσας
Μια άγνωστη διαδρομή πάνω στη ράχη του Λέσιου, με καταπληκτική θέα σε όλη την Πίνδο, σχεδόν σε όλη τη διαρκεια της διαδρομής. Σχετικά δύσκολη με αρκετή υψομετρική διαφορά.

Καταφύγιο – Γομάρα – Λίμνη Διστράτου – Καταφύγιο
Μια κυκλική διαδρομή στη κοντινή κορυφή Γομάρα σε συνδιασμό με την αλπική λίμνη Διστράτου. Όμορφη και σχετικά εύκολη διαδρομή, που μας φέρνει σε αλπικά τοπία και με όμορφη θέα!

ΓομάραΠαγωμένα ρόμπολα στη κορυφογραμμή της Γομάρας.

Πιο μακριά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν βάση και άλλα καταλύματα που είναι διάσπαρτα στα χωρια, Πολυνέρι, Σμίξη.

Χωριό Σπήλαιο – Γεφύρι Πορτίτσας
Στα βουνά του Όρλιακα, σε ένα πραγματικό «καταφύγιο», από βράχια, βρίσκεται το χωριό Σπήλαιο. Μέσα από την πλατεία του χωριού, ξεκινάει ένα καλντερίμι, το οποίο ανακατασκευάστηκε πρόσφατα, ίσως ότι πιο αξιόλογο έχει γίνει στην περιοχή από πλευράς μονοπατιών τα τελευταία χρόνια. Η κατάληξη του είναι το εντυπωσιακό γεφύρι Πορτίτσας στο ομώνυμο στενό φαράγγι. Ευκολη πεζοπορία για όλους!

ΠορτίτσαΓεφύρι Πορτίτσας

Σαμαρίνα – Διστρατο – Βοβούσα – Μέτσοβο
Μια διασχιση που γίνεται σε 3 η 4 μέρες, μέσα σε δάση πεύκων, και ρεματιές. Κινούμαστε συνεχώς πάνω στη κοιλάδα του Αώου, και διασχίζοντας τη Βάλια Κάλντα, καταλήγει στο Μέτσοβο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής επαναχαράκτηκε πρόσφατα, από εθελοντές του Διστράτου και φίλους από άλλες περιοχές, δίνοντας ζωντάνια σε ένα πανέμορφο μονοπάτι!

Κορυφές Σμόλικα
Το κλασσικό μονοπάτι ξεκινάει από τη Σαμαρίνα και μετά από αρκετές ώρες φτάνει στη κορυφή του ψηλότερου βουνού της Πίνδου, μια διαδρομή, βασισμένη σε κτηνοτροφικά μονοπάτια, διασχίζει δάση μαύρης πεύκης, ενώ συναντάμε στα μεγαλύτερα υψόμετρα τα εντυπωσιακά ρόμπολα! Αφου κάποιος πατήσει την κορυφή, τότε μπορεί να συνεχίσει μέχρι και τα χωριά της Ηπείρου, Πάδες και Παλιοσέλι.

ΣμόλικαςΟ «γεροΣμόλικας» και η Δρακόλιμνη του

Για ποδήλατο;;

Το ποδήλατο βουνού, είναι μια πιο εξειδικευμένη δραστηριότητα, όμως συνεχώς κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς! Το μέρος είναι ίσως από τα καλύτερα πεδία για mtb (ποδήλατο βουνού) στην Ελλάδα και οι διαδρομές άπειρες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να κινούμαστε σε μέρη όπου δεν έχει τσοπανόσκυλα, μιας που η περιοχή έχει ακόμα πολύ ζωντανή με την κτηνοτροφία. Εμείς κάθε χρόνο διοργανώνουμε το Pindos Crossing, μια πολυήμερη εξόρμηση στα δάση της περιοχής.

DSC01261Ποδηλατώντας γύρω από τη Βασιλίτσα

Στο χιονοδρομικό κέντρο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια. Εχουν χαραχτεί διαδρομές για downhill, και το ΧΚ βάζει σε λειτουργία τους εναέριους αναβατήρες του κάνοντας έτσι ένα βήμα για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου και το καλοκαίρι! Λεπτομέρειες για όσους θέλουν στο www.vasilitsa.comκαι https://www.facebook.com/Vasilitsamtbpark/

*Tip Οι περισσότερες διαδρομές γίνονται άφοβα από τη μεριά του Διστράτου το καλοκαίρι μιας και τα τσοπανόσκυλα από τη μεριά εκείνη είναι λιγότερα.