2ήμερη Διάσχιση με Χιονορακέτες

Πληροφορίες

3 μέρες

Απόσταση

Χωριό Αβδέλα – Χωριό Σαμαρίνα

Μια μοναδική εμπειρία η διάσχιση Βόρειας Πίνδου με χιονορακέτες, περπατώντας πάνω σε χιονισμένες πλαγιές και αναβιώνοντας παλιές τεχνικές μετακίνησης στα χιόνια! Ξεκινάμε από το χωριό Αβδέλα, ένα από τα ψηλότερα Βλαχοχώρια των Γρεβενών, διασχίζουμε τη Βασιλίτσα καταλήγουμε στο χιονοδρομικό, και τέλος καταλήγουμε στη ξακουστή Σαμαρίνα!

Oι χιονορακέτες είναι μια παλιά ανθρώπινη «πατέντα» και χρησιμοποιήθηκε πολύ κυρίως στις βόρειες χώρες (Σκανδιναβία, Αλπικές χώρες, ορεινά Βαλκάνια) αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές της ορεινής Ελλάδας. Οι κατασκευές ποικίλουν, συνήθως ήταν από ξύλο κρανιάς ή άλλο εύκαμπτο χλωρό ξύλο, το οποίο σχημάτιζε ένα κύκλο. Μέσα σε αυτό το κύκλο δενόταν σκοινί σχηματίζοντας καρέ, τετράγωνα, με σχετικά πυκνή ύφανση. Φορώντας το στα πόδια, οι μετακινήσεις στα χιόνια γινόταν πιο εύκολα γιατί απλά δεν βουλιάζαν. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως από κυνηγούς στις περιοχές μας. Το όνομα χιονορακέτα το πήρε φυσικά από το σχήμα που μοιάζει με ρακέτα. Σήμερα βέβαια έχει γίνει μια αρκετά διάσημη δραστηριότητα στο εξωτερικό, επιτρέποντας απλούς χειμερινούς πεζοπόρους να απολαύσουν πεζοπορίες στο χιόνι, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικες δυσκολίες!Το έντονο φως απο μια σπάνια πανσέληνο μας βρίσκει με χιονορακέτες στα Αλπικά λιβάδια στην λίμνη της Βασιλίτσας!

 Περιορισμένος αριθμός σε χιονορακέτες!

Τιμές

Αριθμός ατόμων

Τιμή€/άτομο

Αριθμός ατόμων

Τιμή€/άτομο

Αριθμός ατόμων

Τιμή€/άτομο

Αριθμός ατόμων

Τιμή€/άτομο

Η τιμή περιλαμβάνει

2 διανυκτερεύσεις στο ΧΚ Βασιλίτσας σε ένα από τα δύο καταφύγια

Μεταφορές προς το σημείο εκκίνησης, και από το σημείο τερματισμού στο χιονοδρομικό

Συνοδό βουνού

 Εξοπλισμό για 2 μέρες (χιονορακέτες, γκέτες, μπαστούνια)

Highlights

Πεζοπορία στα απάτητα χιονισμένα βουνά της Πίνδου

Εμπειρία στο χειμερινό τοπίο

Αλπικά τοπία

Περίοδος υλοποίησης

Δεκέμβριος – Μάρτιος (θα ανακοινωθούν ημερομηνίες)

Τι να φέρω/φορέσω στην περιήγηση

Αδιάβροχα-χειμερινά ρούχα

 Θερμοεσώρουχα

 Fleece σκούφο, γάντια

Μάσκα του σκι (προαιρετικά) ή γυαλιά ηλίου

Σακίδιο 35-45lt

Παγούρι για νερό

Θέλει εμπειρία χειμερινού βουνού;

Δεν χρειάζεται εμπειρία χειμερινού βουνού, καθώς οι διαδρομές είναι προσεκτικά επιλεγμένες και δεν θα περπατήσουμε σε απότομα, αλπικά πεδία. Άλλωστε με τις χιονορακέτες μπορούμε να κινηθούμε μόνο σε ομαλές κλίσεις. Το περισσότερο της διαδρομής είναι σε δάση και ήπιες κλίσεις! Εμπειρία στην πεζοπορία χρειάζεται, καθώς και μια μέτρια φυσική κατάσταση, αφού τα περπατήματα έχουν διάρκεια 5-6 ώρες.

Φωτογραφίες

Αναλυτικά (3 μέρες)

 • 1

  1η μέρα

  Συνάντηση στο χιονοδρομικό κέντρο όπου και διανυκτερεύουμε σε ένα από τα καταφύγια.

 • 2

  2η μέρα

  Το πρωί μεταφερόμαστε στο χωριό Αβδέλα με στόχο και κατάληξη το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Η διαδρομή μας βάζει για τα καλά στα «βαθειά», αφού ανηφορίζει , ανάμεσα από συστάδες οξυάς, και πεύκων. Ανηφορίζουμε με κατεύθηνση, βόρεια, βορειοδυτικά προς την ψηλότερη κορυφή της Βασιλίτσας στα 2249μ. Το ίχνος που ακολουθούμε είναι μια παραλλαγή του διεθνούς μονοπατιού Ε6, το οποίο «πατάει» στα χνάρια παλιού κτηνοτροφικού μονοπατιού, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους βοσκούς της περιοχής. Από την κορυφή της Βασιλίτσας έχουμε υπέροχη θέα προς την Ήπειρο και τα βουνά του Σμόλικα της Τύμφης, αλλά και προς Μακεδονία, όπου δεσπόζει ο Όλυμπος. Η κατάβαση γίνεται από της κορυφογραμμή της Βασιλίτσας, με κατεύθυνση το χιονοδρομικό. Διαρκεια 6-7 ώρες

 • 3

  3η μέρα

  Η επόμενη μέρα μας βρίσκει να ανηφορίζουμε για την άγνωστη σχετικά κορυφή της Γομάρας στα 2177. Η διαδρομή ξεκινάει με θέα την επιβλιτηκή Τύμφη, και μέσα από τα αιωνόβια ρόμπολα, καταλήγει στο παλιό πυροφυλάκιο της κορυφής. Καθόλου τυχαία η επιλογή του σημείου για τον έλεγχο των πυρκαγιών αφού ένα μεγάλο κομματι της Ελλάδας διακρίνεται από την κορυφή. Στη συνέχεια, από την όμορφη και καλοσχηματισμένη κορυφογραμμή της Γομάρας, κατευθηνόμαστε προς τον «Σταυρο» και στο ύψωμα «Ανιτσα» όπου έγιναν ιστορικές μάχες στην περίοδο του εμφύλιου πόλεμου. Μεταφερόμαστε στη Σαμαρίνα για να κλείσει αξιοπρεπώς το διήμερο μας! Διαρκεια 5-6 ώρες


Τοποθεσία

Sign In